Moringa, de Levensboom

De Moringa Oleifera heet hij officieel. In de volksmond wordt hij vaak aangeduid met wonderboom of levensboom. Van het blad van de boom kan poeder worden gemaakt en dit poeder wordt gezien als uitzonderlijk gezond. In de westerse wereld doet het zijn intrede als zgn. superfood. Het poeder bevat 92 voedingsstoffen, 46 antioxidanten, 6 ontstekingsremmers en 18 aminozuren. De lijst met pluspunten is bijna onuitputtelijk en voor een nuchtere noorderling bijna te mooi om waar te zijn. Ik noem u; versterking van het immuunsysteem, geeft energie, bevordert goede nachtrust, gezonde doorbloeding en goed voor de balans van de bloedsuikerspiegel.

Op de Shamba zijn we de afgelopen tijd druk doende geweest met het planten van Moringa boompjes. De bedoeling is een markt te vinden voor het poeder op bijvoorbeeld scholen waar het kan dienen als aanvullend voedingsmiddel wanneer de gezonde voeding niet of onvoldoende beschikbaar is. Eén afnemer hebben we al, deze heeft getekend voor de eerste 90 kg. Deze deal kan toch zeker ongeveer  80.000 Shilling opleveren.

Het gaat uiteindelijk om 2000 boompjes. De investering is relatief laag en de Moringa is een soort dat erg gemakkelijk groeit en overleeft. 2000 boompjes moeten volgens de berekeningen ongeveer 120 kg poeder per jaar kunnen opleveren. Het lijkt reëel deze 120 kg te kunnen verkopen voor 100.000 shilling. Hiermee kunnen de boompjes zorgen voor een belangrijk deel in de strijd om zelfredzaamheid van de Shamba. De bewoners worden n.l. gratis van gezond voedsel voorzien terwijl de overige productie kan worden verkocht om de kosten te dekken.

moringapoeder

Moringapoeder.